News

Plan Angel reist in maart 2018 af naar Colombia

Plan Angel reist in maart 2018 af naar Colombia

Plan Angel reist in maart 2018 af naar Colombia met het voltallige bestuur. Zij zullen verschillende steden gaan bezoeken voor speciale DNA meetings voor Colombiaanse families die opzoek zijn naar hun kinderen door adoptie. Waar onder Bogota, Bucaramanga en Pasto. Voor deze reis moet Plan Angel 100 kits inkopen. Om alleen de kits te kopen zonder extra kosten is er 4.500 EUR nodig. De basis om een succesvol DNA project te hebben, is het hebben van een breed netwerk, vertrouwen, vrijwilligers en financiele en morele steun van een ieder die Plan Angel een warm hart toe draagt.

DNA kit project fase 2

Biologische ouders, verscheurd en machteloos, is het vergeten verhaal in de adoptiewereld. Ze staan hun kinderen af onder de meest verschrikkelijke omstandigheden. Een zoektocht is vrijwel onmogelijk voor deze groep.

Met ons nieuwe project ‘DNA-Kit’ halen we de drempels weg en helpen we biologische ouders om hun kinderen te zoeken. En daarmee maken we het ook voor geadopteerden veel gemakkelijker om hun biologische familie te vinden. Totaal zijn er op dit moment 60.000 kinderen binnen- en buitenlands geadopteerd in Colombia. Dit houdt in dat er in totaal 60.000 kits beschikbaar zouden moeten zijn voor de families. Onze pilot van de eerste 100 families hebben wij behaald (project fase 1).

Succesvolle casus

Geadopteerde Carlos meldt zich bij Plan Angel omdat hij zoekende is naar zijn moeder. Plan Angel adviseerde Carlos om een DNA kit te bestellen voor analyse. Zo gezegd zo gedaan. De kans bestond immers dat zijn moeder al in de DNA bank geregistreerd is. Zijn moeder bleek zich te hebben aangemeld (zonder dat we het wisten; zij was naar één van onze meetings gekomen). Zo ontstond er 1:1 match en vond Carlos zijn moeder terug. Dossier van de geadopteerde was inderdaad compleet vervalst inclusief zijn eigen naam en naam van zijn moeder.

Wij hebben contact met 350 families in Colombia die hun kinderen zijn kwijtgeraakt. We hebben dus nog 250 DNA kits nodig. Hiervoor is een bedrag benodigd van € 20.211.

Maar onze ambitie is groter. De komende 3 jaar is ons doel om in totaal 1000 kits te verspreiden, hiermee zal de kans enorm stijgen voor geadopteerden die nog steeds zoekende zijn. Er is nog steeds een groot aantal volwassen geadopteerden die op de dag van vandaag nog steeds geen toegang hebben tot, of hebben met een incompleet dossier te maken, waardoor zoeken onmogelijk wordt.

Er wordt ten alle tijden vrijwilligers ingezet, voor en na de meetings. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van de lokale media om aankondiging van de geplande meetings doen. Families worden tijdens de meeting gevraagd, een machtiging te tekenen, zodat Plan Angel hun DNA mag opsturen en tevens de profielinformatie mag beheren. Het DNA wordt afgenomen en opgestuurd naar Family Tree DNA.

Plan Angel vult vervolgens de profielen in van de families uit Colombia in de databank van Family Tree DNA. Wanneer er een match is, wordt de familie direct hiervan op de hoogte gesteld. Daarnaast kunnen anderen die gematched worden met hun, ook direct contact opnemen. Families die geen e-mail adres hebben, worden via Plan Angel op de hoogte gesteld.

Om de puzzel compleet te maken moeten ook biologische ouders zich registreren en daar zien we een probleem voor Colombiaanse ouders. Zij hebben vaak niet de middelen om een

DNA-kit te kopen. Ze kennen de mogelijkheid niet, spreken de Engelse taal niet én hebben geen geld. Deze belemmeringen willen wij weghalen. We willen gratis DNA-kits beschikbaar stellen voor biologische ouders en hen begeleiden in het traject.

Op communicatievlak hebben wij een grote groep mensen weten te bereiken.
• In dec 2016 werd het DNA project van Plan Angel in het nationale Colombiaanse nieuws op tv, radio en nationale en plaatselijke kranten benoemd.
• In Nederlandse media (Volkskrant, FunX radio) is ook aandacht besteed aan ons DNA project
• Oktober 2017 is Plan Angel afgereisd met KRO Brandpunt naar Colombia om het DNA project te kunnen volgen en filmen
• Plan Angel heeft een speciale Facebook groep en een Facebook pagina waar families uit Colombia zich kunnen aanmelden. Hierop worden oproepen geplaatst van biologische families en geadopteerden die nog steeds zoekende zijn.
• Onze algemene Facebook pagina heeft vorig jaar een record aantal views van bijna 1.3 miljoen views uit Colombia behaald.

Profilering
Plan Angel tracht aandacht te vragen via nationale en regionale media in Nederland en Colombia. Verder zetten wij in op sociale media. Via Facebook weten wij ondertussen veel mensen te bereiken. Links naar artikelen/ tv / radio publiciteit :

https://www.youtube.com/watch?v=KFxcx7KLmbg (dec 2016 is dit uitgezonden)

https://www.gofundme.com/donateplanangel
https://colombiareports.com/locating-colombias-stolen-children/
http://caracol.com.co/programa/2016/12/20/hoy_por_hoy/1482257159_322558.html

https://player.fm/series/colombia-calling-living-and-working-in-colombia-83943/188-reuniting-families-of-adoptees-in-colombia-with-plan-angels-marcia-engel
https://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/het-meisje-in-de-put-en-het-bijzondere-initiatief-van-nederlandse-adoptiekinderen/

Share it on

Wilt u ook meehelpen? Dit kan, uw hulp is meer dan welkom